Fritids knäcker koder – löser brott?

På lovet fick fritids ett meddelande från Linus bror som är låssmed i Göteborg.

20180326_000348Han hade hittat den på ett ställe som hade haft inbrott. Linus satte igång en verksamhet för att lösa koden. De testade olika metoder och till slut knäckte de systemet!

kod_1

De hittade en 5:a i meddelandet och gissade att alla bokstäver skulle flyttas 5 steg till vänster i alfabetet. När de gjorde det kunde man läsa det konstiga meddelandet! Det stod ”START NYTT BRYT INSTRUKTIONER OCH DIN DEL AV BYTET FINNS I GARAGET PILGATAN 5C. NYCKEL STATYN VID BIBL SLUT”.

De skickade det lösta meddelandet tillbaka till Linus bror som åkte till Pilgatan på lunchen och hittade ännu en lapp.

lapp_2.png

När de försökte lösa koden på samma sätt som den första lappen funkade inte det. Linus tipsade om en annan slags kod som behöver ett nyckelord för att lösas. I förra meddelandet stod det ”NYCKEL STATY VID BIBL” så de googlade vilka statyer som finns vid stadsbiblioteket i Göteborg. Där finns Karin Boye, Karl IX och Poseidon. De började att testa med Poseidon som nyckel och första ordet blev ”START” precis som i förra meddelandet!

 

lapp2.png

Hela meddelandet blev ”START RITNINGAR OCH LARMKOD FINNS VID GATE 37 NE-TERM. NYCKEL KARUSELL SLUT”.

De googlade NE-term Göteborg och hittade att buss-stationen i Göteborg heter Nils Ericson-terminalen. Där finns en hållplats som heter 37. Linus skrev till sin bror igen.

Nästa dag hade Linus bror hittat en tredje lapp.

20180326_232525

Den här lappen hade å, ä och ö i sig så Linus hade gjort en ny tabell. De började med att försöka komma på nyckeln. De testade med ”Liseberg” och ”Karusell”  utan att lyckas . Sedan kom de på att om första ordet var ”START” som på de andra lapparna kunde de räkna ut nyckeln. De fem första bokstäverna i nyckeln blev ”AEROS”. De kollade på Lisebergs hemsida och hittade en karusell som heter Aerospin. Med Aerospin som nyckel kunde de lösa det tredje meddelandet. Det var ”START NÅGON SNOKAR. KAN INTE LÄMNA RITNINGARNA NU. BYTER KOD OCH LÄMNAR UTANFÖR HOCKEYN SLUT”.

Ikväll är det ishockey på Scandinavium i Göteborg. Kommer Linus bror hitta något där?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s